tisdag 29 juni 2010

Motion och terapi...









Varje morgon med några undantag så går jag och en kompis ut på morgonpromenad. En timme går vi och under den tiden hinner vi prata om allt mellan himmel och jord. En ganska bra start på dagen tycker jag, både motion och terapi... ;)

måndag 28 juni 2010

Jag är rik













Jag känner mig så rik när jag får gå ut i trädgården och plocka av dess godheter. Idag plockade jag in en famn med rabarber och senare i sommar skördar vi egna jordgubbar och ännu senare, hallon, svarta- och röda vinbär.


Jag är ju jätterik ju!

söndag 27 juni 2010

Äntligen!

Äntligen hemma!
Visst är det skönt att fara iväg på semester, men det är ännu skönare att komma hem...

torsdag 24 juni 2010

Var är jag?

HÄR är jag nu.
I gott sällskap av familj och vänner.
Det är gött att leva....

söndag 20 juni 2010

Sommarlov









Hela familjen har sommarlov och vi ska bara njuta av att vara lediga och njuta av varandra. Jag kommer att försöka vara lite data-ledig i veckan som kommer. Bara koppla av och vara med familjen, men om jag känner mig själv rätt så kommer jag nog att titta in lite då och då.

lördag 19 juni 2010

40+6-års kalas



















Idag har vi haft kalas, jag och dottern. Ja, det var ju fler än vi på kalaset, men jag har fyllt 40 år och hon fyller 6 år på måndag så vi slog ihop firandena.
Tårtor, kakor och paket. Fina vänner och släktingar. Skratt och en varm känsla i själen.
Nu laddar vi om för dotterns kalas för sina kompisar... i morgon...puh...

fredag 18 juni 2010

Chips och choklad?














För en vecka sedan ställde jag mig på vågen bara för att se hur mycket min kropp bär omkring på. Idag ställde jag mig igen, en vecka senare, och vågen visar -1 kilo. Det verkar som min kropp trivs med den föda den får. Jag äter absolut inte strikt IFD-kost, men jag för in influenser av den och mjukstartar. Jag förbjuder ingenting utan är ganska förlåtande mot mig själv och min kropp. Är den  jag sugen på en chokladbit eller en näve chips så blir det så. Jag försöker att undvika kolhydrater i mesta möjliga mån. Potatis i sin renaste form, ris och pasta äter jag inte. Min kost idag liknar LCHF, men jag har fört in massor med grönsaker och minskat ner på fettet.
Vet ni vad det bästa är ?
Jag mår så bra!

torsdag 17 juni 2010

Långsamhetens lov

Idag sjunger jag långsamhetens lov. Mina tankar går till mina änglaföräldrar och särskilt då till min änglapappa som dog för exakt ett år sedan idag. Änglamamma dog 2002.
Det är som om luften gått ur mig och jag är allvarlig. Jag känner att glädjen vill liksom inte riktigt bo i mitt hjärta idag. Jag är så tacksam för alla år med mina underbara föräldrar. Jag saknar skratten och bråken. Jag saknar att kunna ringa upp och säga hej. Jag saknar att vara någons barn. Jag saknar....

onsdag 16 juni 2010

Födelsedag

Idag fyller jag 40 år... vänta nu... 40 nä jag känner mig faktiskt som 25 men okej då.... :D
Jag känner ingen noja över att fylla 40. Det är bara ett nummer, men jag firar varje födelsedag stort för jag är glad att jag lever och vill fira det.
Varje år är en ynnest. Alldeles fö rmånga av mina nära och kära är döda så jag firar livet varje år och varje dag.
Idag känner jag glädje och en gnutta sorg. Glädje över att få fira min födelse och sorg för att förra sommaren dog min pappa dagen efter min födelsedag.
Glädje och sorg. Det är livet i ett nötskal.

tisdag 15 juni 2010

Med en vän på vift blev det kabanoss och ugnsrostade grönsaker













Var och handlade mat igår utan handlingslapp... Det händer liksom aldrig! Men jag var med vän på vift och så hamnade vi på ICA. Spännande att se om hjärnan kunde tänka på vad som fattades där hemma och vad vi kunde tänkas behöva. Jodå, det gick vägen, jag kom ju hem med en hel del som vi behövde och faktiskt ingenting som vi inte behövde, men nog ska det mycket till innan jag klarar av att veckohandla utan lapp.
Funderade över middagsmaten när jag gick runt där i gångarna och blev sugen på Kabanoss och ugnsrostade grönsaker. Så fick det bli.

måndag 14 juni 2010

Kroppen svarar bra

Som vanligt med mig så lägger jag till och drar i från när det gäller kosten,allt utifrån vad jag känner att jag behöver. Under årens lopp har jag varit med i viktväktarna i flera omgångar. Flera omgångar... vad säger det om mig? Jo att viktväktarnas strikta program med vägande och mätande passar inte min frihetslängtande själ. Innan jag blev gravid 2003 gjorde jag på det gamla hedeliga sättet, motion och 5 mål mat om dagen. Frukost, mellis, lunch, mellis, middag. På så vis gick jag ner 15 kilo. Sen kom barn nr 1 och 1år och 9 månader senare kom barn nr 2.
Barnvagnspromenader i mängder under några år, men styrketräning och roliga aerobicpass blev bortprioriterade.

Nu är jag här, rakt in i IFD-kosten och mår bra. Jag äter lite som jag känner för jag är inte något anhängare av förbud när det gäller mat. Trist och tråkigt blir det då. Jag äter IFD-kost, har tagit bort de mesta av kolhydraterna. Jag äter osötat fullkornsbröd på morgonen och det är väl det enda i mjöl och kornväg jag äter. Sen blir det proteiner, fett och grönsaker/rotsaker. Viktigt när det gäller IFD som är en inflammationsdämpande kost är kryddningen. Frossa i chili, ingefära, örter,vitlök, osv...

Jag ställde mig på vågen i morse bara "på kul" och den visade -0.4kg på tre dagar. Det ser jag som ett bra tecken på att både kroppen och knoppen är på rätt väg. Min kropp trivs med min nya kost och det känns skönt. Nu var det ju inte för vikten som jag bytte fokus från lchf till IFD men visst är det skönt att kroppen ändå svarar bra.

söndag 13 juni 2010

Fyller 25 ;) och förbereder med fotbad












Det är inte bara min insida som ska få sig en duvning utan även utsidan. Mina stackars fötter har fått ett välbehövligt fotbad idag. Ljummet vatten, härligt olja och en fotfil kan göra underverk. Nu är jag redo för morgondagen och en ny hektisk vecka.
Vi förbereder kalas, dottern fyller 6 år och jag fyller, hm... 25 nä, 40 var det visst. Men jag känner mig som 25 år ;) Kalas hela nästa helg, både lördag och söndag. Puh!
Hoppas ni får en fin måndag!

lördag 12 juni 2010

Vad är IFD-kost?

IFD betyder inflammation free diet eller inflammationdämpande diet.
Jag hade tänkt skriva om vad det är och vad IFD går ut på, men länkar istället till sidor där det skrivs bra om det.
Här kan du läsa. Och här. Vill du läsa en på engelska så finns den här.
Sanna Ehdins bok: Sannas matbok är också en inspirationskälla, jag har lånat min på biblan.


fredag 11 juni 2010

Den lilla råttan....









Med lchf-kosten så var jag mätt och nöjd och gick aldrig och kvälls-vädrade skafferi och kylskåp. Men dessa dagar med IFD-kost så har jag varit tokhungrig på kvällarna. Råttan har vädrat både skafferi och kylskåpet och sökt efter någonting att stoppa in i limpintaget.
Usch!
Jag måste äta mer till måltiderna och se till att jag har nyttiga alternativ till "kvällsfika".
Japp, så får det bli!

torsdag 10 juni 2010

Blossom

















Jag gillar Blossom. Hon får mig att gå igång. Jag får lust att röra på mig och blir på bra humör. Nu har hon startat en egen tidning och jag skyndade mig att skicka in en prenumereration.
Jag läser och inspireras...

onsdag 9 juni 2010

Wokade grönsaker med räkor












Till middag igår blev det wokade grönsaker med räkor. Mums! Min kropp svarade på maten med att vara väldigt nöjd och stillsam. ;)  Det var som att den andades ut när den äntligen fick den mat den suktade efter.

Receptet då... Jo, här kommer det. Enkelt och smaskigt gott...

1 msk kokosolja
1 dl hackad gul eller röd lök
1-2 vitlöksklyftor, skivade
2 dl frysta eller färska gröna bönor eller haricots verts
2 dl slantade morötter
1 dl strimlad vitkål
1 msk riven färsk ingefära
salt
100 g fetaost skuren i kuber
15-20 räkor


Stek lök, vitlök, bönor, morot och vitkål. Tillsätt ingefära och salt. Lägg i räkorna och fetaosten strax innan servering. Servera gärna med risnudlar och soyasås.
Receptet kommer från boken: Sannas matbok

tisdag 8 juni 2010

Ovant att skriva ner persiljerot

Efter morgonpromenaden med en god vän satte jag mig ner och planerade mat för veckan. Det kändes ovant att skriva ner persiljerot, morot, zucchini och färsk koriander på handlingslappen... :D  tidigare var det grädde, feta ostar, inga grönsaker och ingen frukt.
Det är märkligt det där när man börjar lyssna på kroppen. Det tala ju faktiskt om vad den vill ha och vad den behöver. Då gäller det att lyssna. Min kropp vill inte ha fet mat nu. Nä, den vill ha ett uppbåd av grönsaker i all sköns färger. Fräscht, friskt och läkande.
För det är ju läka jag vill.
Hela.
Läka....

Kokkonst för den självläkande

















Denna bok har jag dammat av och börjat läsa i igen. Den har varit i min i många år nu och den åker fram någon gång och sen tillbaka igen. Det är som med mina ayurveda-böcker, de åker också fram ibland då jag känner att jag behöver lite påminnelse.
Kokkonst för den självläkande människan. Vem vill inte självläka? Vem vill proppa kroppen full med mediciner och ohälsosam mat? Nä, inte jag iallafall. Lchf fick mig på rätt spår igen genom att hjälpa mig gå ner 10 kilo. Men nu känner jag att mitt fokus är inte längre på vikten utan på min hälsa. Jag vill inte hålla på och proppa min kropp full med kortison och annan skit.
Jag läser och begrundar vad som känns rätt för mig. Vad ska jag ta till mig av IFD-kosten och vad ska jag göra annorlunda. Så är det med mig, jag måste hitta min egen väg fram till målet.

måndag 7 juni 2010

I en strävan...

..efter balans i kroppen så har jag investerat i nya hudprodukter. I och med att jag är astmatiker måste jag använda oparfymerat och har varit hänvisad Apotekets produkter. De är inte bra, tycker jag. En torrfia som jag behöver bra grejor för att smörja upp skinnet.
Vid ett besök i stadens "parfymbutik", jo jag vågade mig in direkt när de öppnat för dagen för att undvika så mycket lukt som möjligt. Har ni nåt bra för en torrfia som mig, frågade jag.
En helt ny värld öppnade sig. En produkt jag fastnade för och beslöt mig för att prova var Lumene. Ett finskt märke gjort för känslig hud.
Vilken skillnad det var efter ett dygns användning! Jag återvände dagen därpå och köpte rengöringscreme och ansiktsvatten i samma serie.
Här finns deras hemsida: Lumene
Att ge kroppen vad den vill ha på insidan är viktigt, men utsidan måste få sitt också. Jag är jättenöjd med mina nya hudvårdsprodukter...

lördag 5 juni 2010

Byte av fokus

Nu skiftar jag fokus från lchf till IFD - kost.
Skiftar fokus från vikten till hälsan. Slinker det bort ett kilo eller två så är jag inte ledsen för det :)  , men det viktigaste är min hälsa och att återfå balans i vätskorna.
Jag läser Sannas matbok - för den självläkande människan och inspireras.
Jag vill läkas....
Jag är i startgroparna.....