fredag 30 juli 2010

In treatment














Jag har blivit beroende.
Beroende av tvprogrammet In Treatment. Jag missade de 14 första avsnitten, men har under några dagar nu tittat ikapp serien på svt-play. Hur bra som helst ju!

torsdag 29 juli 2010

Grön ärtsoppa med mynta och parmesan + örtbröd














Bakar bröd till middagen och förbereder en grön ärtsoppa.

Recept:

GRÖN ÄRTSOPPA MED MYNTA, PARMESAN OCH OLIVOLJA
4 port

5 scharlottenlökar
2 msk olivolja
1 liter grönsaksbuljong
500 g gröna ärtor
2 kvistar mynta
örtsalt
1 dl parmesanost, finriven
½ dl olivolja

Finhacka lök och fräs i oljan och slå på buljongen. Koka samman i 5 min. Lägg i ärtorna och koka upp. Strimla myntabladen och rör ner i soppan. Mixa slät, smaka av med salt och peppar. Servera med parmesanost och ringla olivolja över. ( recept från Sannas matbok)

ÖRTBRÖD MED GRÄSLÖK
2 st

5 dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk socker
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
1 dl solrosfrön
13-14 dl lantvetemjöl eller vetemjöl

Värm mjölk till 37 grader. Smula jäst i bunke och lös den i mjölken. Tillsätt smör, salt , socker, gräslök, persilja, solrosfrön och det mesta av mjölet. Arbeta ihop och jäs i 1 timme.
Sätt på ugnen 250 grader. Stjälp upp degen på mjölat bord, knåda inte. Dela degen i 2 avlånga delar med vass kniv. Vrid och forma den till långa längder. Lägg på plåt och snitta med vass kniv. Jäs i 10 min. Grädda i 5 min i mitten av ugnen sänk sen till 175 grader och grädda i ytterligare 25-30 min. Låt svalna under bakduk på galler.

onsdag 28 juli 2010

Kort på mina projekt

Nu har jag äntligen tagit kort på några av mina syprojekt, närmare två stycken.
















Två kuddvar till kuddar i soffan. Snirkligt och färgglatt som jag gillar.
















Skydd till symaskinen. Det gamla gav upp så jag gick och köpte lite vaxduk och sydde ett nytt. Snirkligt även detta.
















Kvar att ta kort på är klänningen till dottern och spindelmannen-manteln till sonen som jag sydde för några dagar sen.

tisdag 27 juli 2010

Norge?

I två år på raken har vi åkt iväg på minisemester med barnen till Lycksele djurpark. Men iår när vi var där sa jag att vi borde nog göra någonting annat nästa år. Visst är det kul att åka till djurparken, men inte varje år.
Igårkväll satt jag och maken och pratade om allt mellan himmel och jord och kom in på Norge av någon anledning. Jag har bara varit i Norge en gång i mina tidiga tonår och skulle gärna åka dit igen. Maken var iväg till Mo i Rana i fjol med killkompisarna och tycker att naturen är otroligt vacker. En idé väcktes hos mig. Ska vi dra till Norge på minisemester nästa år? Ja, kanske det.
Ta med oss tält, mat och glatt humör och bara dra? Ska bara kolla upp priser på campingar och ev hotellrum. Jo, det kanske blir en tur till fjordarnas land nästa sommar. Dyrt som fasen är det där, men om man tar med egen mat och lagar på primusköket så borde man väl spara in en slant eller två.

måndag 26 juli 2010

Välljud vs Oljud

På vår stereo snurrar väldigt ofta avslappningsmusik. Det blir lugnt och skönt vid måltiderna med lite avslappningsmusik och när jag lagar mat brukar jag sätta på en avslapp-skiva. Allt som oftast så är det den typen av musik jag sätter på. Jag är musik-periodare och i vissa perioder klarar jag inte av musik med mycket arr och rockiga texter. Det gör att min stressnivå slår i taket.
Häromdagen då jag slog på denna skiva så säger maken att -"Kan du inte stänga av musiken, jag blir så stressad av den."

Jag stod och gapade som en fågelholk. -" blir du stressad av avslappningsmusik?"

Men varför inte? Smaken är som baken. Jag kan inte lyssna på AC/DC som maken älskar för så får jag bara en känsla av att jag måste fly. Stressnivå max alltså. Och han tycker inte om just denna skiva.
Snopen frågade jag varför han inte sagt det förrut för jag hade ju spelat denna skiva ganska många gånger.  -"jomen du gillar ju skivan så då ville jag att du skulle få höra på den." Min man vill mig väl han, men vi kom överrens om att jag inte ska spela skivan då han är hemma. Inte vill jag väl plåga stackarn heller. ;)

Välljud vs Oljud.....




söndag 25 juli 2010

Gör gott för hjärtat
















Jag mår gott av att göra gott och ofta gör jag det i smyg.
Jag hjälpte en äldre herre, grannen, att skotta snö för någon vinter sen utan att han visste att det var jag. Efter halva vintern, då han hade frågat runt och ingen annan tog på sig att de hade skottat kom han och frågade mig. Tacksam var bara förnamnet.
Idag var vi på ett aktivitetshus för barn och vi hittade inte bara en utan två mobiltelefoner tappade och jag gick och lämnade in dem i kassan.
Jag gör inte gott för att få tacksamhet utan bara för min egen tillfredsställelses skull.
Jag mår gott i hjärtat då jag vet att jag gjort någonting som någon annan uppskattar.
Vad gör du för att må gott i hjärtat?

fredag 23 juli 2010





















Om man känner att man vill sy och man är hemma med två barn som har sommarlov, hur gör man då?
Jo, här kommer ett litet tips som funkar hos oss...
Jag sparar alltid små tygbitar som blir över från olika projekt och stoppar i en påse. På så vis har barnen alltid tillgång till pyssel-material.
Idag var jag sugen på att sy nya kuddvar till två kuddar i soffan. Då tog jag fram små-tygbits-påsen till barnen, papper, toapappersrullar, lim och saxar och sa: "Varsågod och skapa!"
De satte igång med liv och lust och jag hade all tid i världen att skrädda och sy i lugn i ro.
Nu mår jag gott i både kropp och själ.
Jag var in på Ottobre och hittade massa mönster till olika projekt så nu ska jag bara inventera tygförrådet och kolla trådtillgången sen sätter jag igång med nästa projekt.
Lyckofjärilarna flyger runt och ger mig lust....

torsdag 22 juli 2010

LUSTTID





















När jag läser Pippi-power-boken så funderar jag mycket på hur jag ska få in mer lust i mitt liv. Lust är så viktigt. Egentid och tid att göra saker som man tycker om. Lustfyllda saker.
Att sy är lustfyllt för mig. Jag kan känna den där lyckofjärilen fladdra runt i magen då jag får ta en tygbit och skapa. Så jag bestämde mig för att ta mig mer tid och sy sy sy.
I går skräddade jag på fri hand en klänning till min dotter och sydde den och hon blev själaglad. I morse ville sonen ha något sytt åt sig också. Shorts var beställningen, men jag lyckades finta honom och erbjuda en stålmannen-mantel istället och han blev själaglad. Jag ska lägga upp bilder på grejorna när jag tagit kort på dom.
Att komma i balans handlar om mer än mat. Det handlar om en helhet. Kropp och själ i en skön balans strävar jag efter. IFD-kosten rullar på och jag mår gott i den. Ibland tappar jag bort mig själv i hela familj-studera-hushålls-karusellen. Behöver påminna mig själv ibland att jag måste ta hand om mig själv också och få egentid. Lusttid tror jag att jag ska döpa den till. Lusttid.... smaka på ordet ...
 L U S T T I D...mmmmm

onsdag 21 juli 2010

Finaste barnen













Efter en avstickare med värsta magsjukan så är vi tillbaka på rätt spår igen. Jag kräkte mig genom förrgår natt och sov mig genom hela dagen igår och inatt, så idag är jag så gott som ny förutom en muskelvärk delux.
Medan barnen var ute hela dagen igår och lekte så sov jag inlindad i en filt bredvid på gräsmattan. Mina fina barn var så hänsynsfulla så det går inte att beskriva. Min dotter, 6 år, hjälpte till med frukosten och lunchen då jag inte orkade och manade på sin lillebror, 4 år, att ta på sig kläderna så -att -de -kunde -gå -ut -och- leka -så -mamma- fick- vila- sig -frisk. Goa, goa ungar!
Onsdagen går i stillhetens tecken. Barnen leker i var sitt rum och det är knäpp tyst i huset. Regnmolnen tornar upp sig och vi förbereder oss på några innevarande regniga dagar finaste barnen och jag.

tisdag 20 juli 2010

Varför?

Varför slår alltid magsjukan till på natten?
Jag mår lite tjyvtjockt när jag går och lägger mig, men tänker inte mer på det utan somnar fort och gott som vanligt. Vaknar 00.30 och då är det full fart till toaletten som gäller. Jag ska inte gå in på detaljer men jag var helt övertygad om att jag skulle avlida och det höll på hela låååååånga natten.
Att köra gustavsbergs-bussen är inget jag önskar min värste ovän....
Så en stilla undran så här i feberyran.. Varför slår magsjukan till på natten?

måndag 19 juli 2010

Pippi-Power














Jag läser en bok som verkligen får mig att inspireras till att förändra mitt sätt att tänka på saker och ting.
Vad har jag LUST till? Pippi gör saker och ting för att hon har lust till det. Hon struntar i vad andra tänker om henne utan hon bara gör för att hon vill det.
Jag börjar att fundera på vad jag har lust att göra med mitt liv och i mitt liv....
Jag skapar själv mitt liv, hur jag vill att det ska vara.

söndag 18 juli 2010

Mod..




















Mod är att våga göra det man är rädd för.....

lördag 17 juli 2010

Tankar













Det viktigaste i livet är inte att hinna allt,
utan att glädjas åt varje steg längst vägen
och leva ett kärleksfullt liv...

fredag 16 juli 2010

Vattenmelon, fetaost och mynta














Häromdagen var jag så sugen på vattenmelon att jag slängde ihop en vattenmelonsallad att ha till det grillade köttet.
Vattenmelon skuren i bitar, fetaost i bitar och myntablad. Allt blandat ihop och avnjutes.
Riktigt smaskigt.

torsdag 15 juli 2010

Vilmas knäckebröd - Sju frön












Jag var sugen på någonting rent och naturligt i brödväg och på Willys hittade jag denna pärla. Vilmas knäckebröd - Sju frön. I vanliga fall äter jag nästan inga kolhydrater, bara till frukost och då vill jag ha osötat fullkornsbröd. Sen är jag ganska nöjd med kolhydrater vad gäller resten av dagen. Men nu var jag sugen på lite hårdbröds-kolhydrater. Som jag har sagt tidigare så försöker jag att vara ganska förlåtande och tillåtande med min kropp och lyssna på vad den vill ha och inte.
Nu blev det en kartong med Vilmas och de var jättegoda.

onsdag 14 juli 2010

Freestylad Rödbetssoppa

















Igår gjorde jag en jättegod soppa med bas av rödbeta.

4 port.
½ kg rödbetor
2 morötter
1 gul lök

1 klyfta vitkål
olivolja
2 finhackade vitlöksklyftor
2 torkade piri-piri ( jag tog chiliflakes)
1 tsk hel kummin, stött i mortel
½ tsk timjan
1 tsk gurkmeja
1 lagerblad
1 liter grönsaksbuljong
salt och peppar
parmesanost strödde jag på soppan i skålarna

Receptet är lite freestylat från ett recept ur boken Sannas matbok.

tisdag 13 juli 2010

Vad har livet att erbjuda mig och vad vill jag ha ut av livet?














Min man och mina barn är på äventyr. Tillsammans med två andra pappor och deras barn har de farit iväg med båt till en ö och tältar ett dygn.
Jag är definitivt inte van att få ett helt dygn till mitt förfogande. Det känns konstigt och ovant. Vi har aldrig barnvakt heller så barnen är med oss jämt. Nu är det tyst i huset. Tomt. Igår for jag runt som en skållad råtta på stan under dagen och på kvällen gick jag på bio.
Jag märkte att jag hade svårt med ensamheten.
Det var lite med sorg i hjärtat som jag insåg att jag faktiskt inte har så många nära vänner att åka till på en snabbvisit när jag nu oförhappandes blev lite själv. De vänner jag har var på semester. Jag har tyvärr inte orkat odla vänskap på det sättet många gör. Många ytliga bekanskaper. För mig är det viktigt med vänner och jag har några riktigt nära vänner som jag kan ringa till när som helst om vad som helst. Men mitt problem är att några av dem inte bor i min stad.
Jag fick mig en riktig tankeställare faktiskt.
När min mamma dog för 8 år sen så tog det mig många år innan jag kom upp till ytan igen och kände att livet återgick till det "normala". Jag började bjuda hem folk på middagar och var mer social.
Min pappa dog förra sommaren och jag känner samma känsla nu som då för 8 år sen, jag orkar inte vara så himla social. Folk här i stan, jag vet inte om det är så överallt, pratar om folk. Det är det dom pratar om. Om att den och den har skaffat ny fru och bytt hus eller att den och den känner den och den och det och det har hänt.
Jag har aldrig varit intresserad av att hålla reda på vad grannar och andra håller på med. Är jag helt onormal eller?
Jag är en nyfiken person, men jag är nyfiken på livet.
Vad har livet att erbjuda mig och vad vill jag ha ut av livet?

måndag 12 juli 2010

Njuter










Njuter av värmen som äntligen letat sig norrut. Vi har definitivt inte samma tropiska värme som i södra Sverige, men 20 grader är inte helt fel det heller. Jag njuter.....
Jag njuter av bad i havet med familjen.
Jag njuter av att bygga lite på huset och sen ta en glass i solen.
Jag njuter av att äta gott.
Jag njuter.......

fredag 9 juli 2010

Ligger raklång












När jag inte agerar hantlangare åt min man som snickrar panel på huset på en för mig alldeles för hög höjd så ligger jag raklång.
Hjärnan och kroppen suktar efter vila efter ett långt och hårt år av intensivt pluggande. Jag märker att jag inte är tillförlitlig när det gäller att sätta ihop meningar med orden i rätt ordning ens en gång :D
Söker balansen och lyssnar på min kropp...

måndag 5 juli 2010

"Man ska bjuda kroppen på något gott så att själen har lust att bo i den."

Jag satt och bläddrade i min bok, Peace, Love and Food av Renée Voltaire för lite inspiration och ett citat fastnade hos mig. "Man ska bjuda kroppen på något gott så att själen har lust att bo i den."













Jo, så är det.
Nu ska jag  bläddra vidare och inspireras av Voltaire...

söndag 4 juli 2010

Tre grillar















Vi grillar året om, men på sommaren används våra grillar flitigast. Vi har tre grillar... En gasol, en klotgrill och en grillplats där man eldar med ved. Talade jag om att vi gillar att grilla? :D
Under helgen hann vi med att grilla fläskfilé, pinnbröd och kycklinggrillkorvar. Mumsfillibubba.
Fortfarande lyser kolhydraterna med sin frånvaro och jag mår bra i det.




fredag 2 juli 2010

Äpple och morotssallad












Till middag idag blev det grillad marinerad fläskfilé, äpple- och morotssallad, bea-sås och grillad zucchini.
En överraskande fräsch sommarsallad hittade jag i Sannas matbok:
Äpple
Morot
Äppelcidervinäger
Curry
Kanel

I morgon blir det en gammal hederlig lergryte-köttgryta. Mums...

torsdag 1 juli 2010

Balanserar försiktigt















Jag tar det lugnt och tänker att jag måste balansera försiktigt. I vanliga fall drar jag iväg med full fart och ger mig hän i det jag bestämt mig för, men glöden brukar falna efter ett tag och så blir det tråkigt eller enahanda. Denna gång balanserar jag varsamt i IFD-kosten. Inga förbud och inga måsten. Lusten måste få finnas med och det ska vara gott att leva.
Nu har jag köpt boken Sannas Matbok och blir bra. Jag är en sån som måste få skriva lite i mina böcker och det kan man ju inte göra i låneböcker precis.
Det jag äter idag kan klassas som ett mellanting mellan LCHF och IFD. Fettrikt men inte som när jag åt lchf, mer grönsaker än när jag åt lchf. En och annan chokladbit och karamell har också åkt ner i magen.
Jag fortsätter att balansera försiktigt och ska läsa/ skriva i Sannas matbok och lära mig saker jag inte visste innan...