fredag 29 oktober 2010

Strössla glitter över en hel dag

Ibland måste man hålla i sig för att kunna tro sina ögon. I godan ro satt jag i soffan och läste tidningen och klockan hade precis passerat halv sju på morgonen. Då hör jag hur det bonkar på i sonens rum och jag trodde att han hade stigit upp och börjat leka lite. En liten stund passerar då det bonkas och stånkas i hans rum.  Dörren slängs upp och sonen kommer inrusandes i vardagsrummet..
Tada!
Sonen som bara för några veckor sedan satt på golvet om mornarna och inte alls ville klä på sig hade denna morgon plockat fram kläder själv ur garderoben och klätt på sig.
Åh, vad jag blev glad! Sonen lyste upp som en sol och var så stolt över sig själv.
Goa lilla unge, vad en sån liten sak kan strössla glitter över en hel dag.

torsdag 28 oktober 2010

Lycka




Vad är lycka?
Vad är lycka för mig och vad är lycka för dig? Olika saker skulle jag misstänka. Och även olika saker för mig i olika perioder i mitt liv.
Just nu blir jag lycklig av att få pyssla på med barnen. Att låta fantasin flöda och vara kreativ med händerna. Andra gånger är det att sy eller sticka.
Lycka kan vara att få läsa en riktigt bra bok och även att få krama om den man älskar.
Jag ser lycka i det lilla. Det behöver inte vara överdådigt för att jag ska vara lycklig. En underbar promenad genom skogen och hitta sällsynta pinnar och vackra laviga stenar. Eller att ploppa i stenar i havet.
Jag kan se ett mönster i vad som gör mig lycklig och glad och förutom att vara med familjen så är det att vara kreativ med händerna och att få vara ute i naturen

I vissa perioder så måste jag påminna mig själv om vad jag finner glädje i och göra att faktiskt göra dessa saker. Det är så lätt att glömma bort sig själv i detta livsbrus. J-a-g har lätt att glömma bort mig s-j-ä-l-v.

När barnen kommer hem från skola och dagis idag ska vi forsätta med vårt pysselprojekt, Mokajängen. Det är ett fantastiskt projekt där barnens fantasi verkligen får flöda. Tar kort senare idag så får ni se. :D
Lycka!

onsdag 27 oktober 2010

Detta är nytt för mig
















Jag har fått en liten tonåring i huset så 6 år hon är. Jisses amalia! Humöret är väl inte så illa, men hon är seg som en snigel, hör ingenting, ser ingenting och gör ingenting.
Jag trodde att en ven skulle spräckas i pannan på mig i morse.
Få en bild framför dig... Jag väcker sonen och väcker dottern. Sonen kliver upp och klär på sig sen går han till frukostbordet där jag redan dukat fram. Dottern ligger fortfarande kvar i sängen. Efter att ha varit in i hennes rum 4 gånger och bett henne kliva upp, detta under en 20 minutersperiod, så tar jag till arga rösten. Då har både jag och sonen redan fikat färdigt och sonen är i sitt rum och leker. Motvilligt stiger hon upp och sätter sig vid frukostbordet, oklädd. Strax behövde hon gå på toaletten, och borta blir hon en lång stund. Efter 15 minuter så går jag in på toaletten och kollar vad hon gör. Då sitter hon och skriver i sin skrivbok och sonen ligger på golvet nedanför toalettstolen och kör bilar. Nämen, vad trevligt!!!!  Hm, ca 15 minuter kvar innan vi verkligen behöver vara utanför dörren klädda och klara. Dottern har inte ätit frukost, inte klätt på sig, inte borstat varken håret eller tänderna. Gaaahhhhhhhh!!!!!!!!!!
Jag satte mig ner med dottern och sonen och pratade med dem att jag tycker verkligen inte om sådana här mornar och jag vill inte vara en tjatande, gnatande arg mamma på morgonen. Så... Jag tog ett beslut där och då och delgav barnen.
Från och med i morgon kommer jag att säga vad som behöver göras EN endaste gång. När klockan är 8.00 går vi ut genom ytterdörren och så spelar det ingen roll om ni står i pyjamas och inte har ätit frukost.
Mina barn stod som två fågelholkar.
-Menar du sanning?, frågade dottern.
Try me!

tisdag 26 oktober 2010

Spindligt pyssel

 I vår nya pysslebok såg vi ett jättebra spindligt projekt.

Vi följde de superenkla och jättetydliga instruktionerna och gjorde var sin spindel. När de var färdiga började barnen att spåna på vad de skulle använda dem till. Sonen ville göra ett spindelnät och hänga spindeln i...
.. så jag tog fram papptallrikar och så fick de göra ett spindelnät.

Superenkelt pyssel och roligt ,och det mesta av materialet kanske alla har hemma. Lite kartong och någon garnstump. Man behöver ju inte ha papptallrikar att spänna upp spindelnät på, kartong går bra eller två pinnar i kors eller... låt fantasin flöda.

måndag 25 oktober 2010

Flytt av pysselskåp

När jag väl får en idé så går det undan. I helgen fick jag en idé om att vi skulle flytta pysselskåpet från dotterns rum och in i ett neutralt rum, köket.Så att alla får tillgång till pysslet och inte bara dottern. Vi är ändå i köket då vi pysslar så varför inte sätta allt pyssel där då?
 Sagt och gjort och jag började röja runt i dotterns rum och det var en mycket kränkt dotter som å det bestämdaste protesterade mot förändringen. Hoppsan! Min allra bästaste braigaste idé! Vi pratade och jag förklarade min idé och sa att vi kan ju prova flytta så får vi se hur vi trivs med det. Det gick hon med på och en timme senare var vi igång igen.

 Ordning och reda och namn på allting. Enkelt när man ska ha någonting.

 Burkar, tidskriftssamlare och en bra- och-ha-burk-till mokajänger.

 Lim, glitter och annat bra-att-ha..
Flyttade även en dörr från en annan garderob och satte den på pysselskåpet så att det går att stänga om den.
Jag är nöjd.
Sonen är nöjd.
Maken är nöjd.
Är dottern nöjd då?
Japp, hon godkände resultatet och med en gång satte vi igång och påbörjade en mokajäng.
Bra betyg alltså. :D

söndag 24 oktober 2010

Kul att städa?

När jag var liten, fem sex år, så hade jag ansvar för ett städområde och det var lilltoan i villan. Den städade jag med liv och lust och säkert fick mamma och pappa städa om hela baderutten när jag sov, men det var iallafall mitt och jag var stolt över att få hjälpa till.
Nu börjar mina barn vara så stora, 4 och 6, att jag tycker att det är hög tid att de får hjälpa till lite hemma med veckostädningen. Barnen har alltid varit faschinerade över toaletten, toalettborsen och wc-ankan så vi började där. Hahaha ta grovgörat på en gång.
De fick spruta in medel, låta det verka och sen skrubba och de skrubbade för liv och lust. Sen var det dax för väggarna i duschen att få sig en duvning. Spraya på med rengöring, båda barnen lekte värsta sprayagenterna och sen skrubbade de rent.
Dottern kroknade när detta var gjort, men jag och sonen lekte vidare. Han sprang och tog på sig sina simglasögon och så lekte vi att vi var hemliga agenter som skulle byta ut handdukarna i badrum och toalett innan fienden skulle få syn på oss. Vi hade jättekul och samtidigt blev det städat av.
Det gäller att ha en lagom nivå på städandet och inte kräva för mycket av dem. När toalett och badrum var gjorda så blev det highfive och tack för gott arbete. Både dottern och sonen var mycket stolta över sig själva. Resten av huset städade jag och maken, men barnen fick iallafall vara med på ett hörn och på ett kul sätt. Städning ska vara kul för barnen, även om jag hatar det som pesten. Fake it til you make it! är mitt motto.

lördag 23 oktober 2010

Glossas café




När vi var och handlade mat för några dagar sedan så låg denna bok i butikens reakorg. Snabbt åkte den ner i våran korg och vad jag och barnen har läst och läst och skrattat och pekat. En alldeles underbar bok som får mitt hjärta att hoppa till av glädje.
Glossas Café av Pija Lindenbaum rekommenderas till alla er som har barn, barnbarn, födelsedagsbarn, kompisbarn eller grannbarn ;)

fredag 22 oktober 2010

Fullmånen önskar jag åt pipsvängen...




Usch, tvi och blä!
Fullmånen påverkar mig på ett väldigt negativt sätt. Jag har svårt att sova. Nä, det är inte psykiskt för jag håller inte reda på när det är fullmåne, utan när jag börjar sova kasst så kollar jag ut på himlen och mycket riktigt. Där är en full och fin måne.
Efter att ha sovit hela långa sköna natten. Pha! Yeh right! I wish!
Efter att ha snurrat lakan hela natten i ett försöka att sova så klev jag upp vid 4.45 och satte mig med skolarbete. Det var det tystaste jag kunde komma på vid kvart i fem på morgonen. Fast jag undrar hur min skolarbete kommer att se ut efter att ha skrivits efter några nätters sömnlöshet...

torsdag 21 oktober 2010

Jag är sugen...




.. att baka örtbröd.Mitt favoritrecept har tyvärr försvunnit ur receptpärmen på något mystiskt sätt,så jag har letat runt på nätet efter ett nytt och gott.
Jag tror jag ska prova på det HÄR receptet och stoppa i lite örter.

onsdag 20 oktober 2010

"Hördu, det är bäst att du är det!"....

När jag och sonen gick hand i hand till dagis imorse så var han på sitt allra bästaste humör. Han pratade på och allt mellan himmel och jord och med en mycket bestämd röst sa han: - Mamma, bara så du vet så ska jag pyssla när jag kommer hem. - Vad kul!, sa jag. - Mm, jag ska minsann göra det där papperssvärdet. Klippa ut och färglägga och sen ska jag göra mer grejer.- Ok, sa jag , då ska jag vara beredd när du kommer hem från dagis. - Hördu, det är bäst att du är det!, sa sonen och utbrast i ett hjärtvärmande skratt. 
Min söta lille 4 åring, alldeles galen i pyssel.... precis som sin mamma. ;)

tisdag 19 oktober 2010

Frisk fisk

Till middag blev det fiskburgare, goda majs-hamburgerbröd och pommes.
Life is good!

Alfabet




Jag har letat med ljus och lykta efter bilder i storlek A4 där alfabetet är med både stora och små bokstäver och även en bild och nu har jag äntligen hittat. HÄR.
Sonen har äntligen börjat intressera sig för bokstäver så vi ska ha dessa bokstavsblad och jobba med hemma. Perfekt. Tack Maria!

söndag 17 oktober 2010

Pyssel delux

Vilken underbar dag vi har haft idag. Vi har pysslat hela familjen.
Skrivaren har gått varm och skrivit ut både halloweenpyssel, målarblad och annat smått och gott.

Denna bil skrev jag ut på ett papper, klippte ut, limmade ihop och visp blev det en cool pappersbil. Ömtålig men rätt ok ändå.

Av halloweenpysslet vi drog ut så gjorde vi halloween-dockteater. Genast var barnen bakom soffan och spelade upp värsta braiga teatern. Klippte ut figurerna och limmade fast dem på startpinnar till kaminen. Våra "dockor" har både en fram och baksida, men så seriös behöver man inte vara ;)

En klassisk sockerbits-ljuslykta. Enkelt för barnen att göra. Klippte ut en rundel i kartong och klädde den med aluminiumfolie. Limmade sedan fast sockerbitar runt runt.

Klassisk garnboll som mina barn faktiskt aldrig har gjort. Skam på torra land....Men nu massproduceras det garnbollar på löpande band. Måste till stan och förnya garnförrådet.

Halloween-mobil. Klippte ut mallar och hängde dem i sytråd. Mallarna har både en fram och baksida. Till upphängning så använde vi oss av en startpinne till kaminen.

Jag önskar att dagen aldrig ska ta slut, men det gör det ju. Tur att det kommer nya dagar då man kan få pyssla mer.
Maken fick blodad tand av allt pyssel och i skrivande stund sitter han och gör en fin garnboll till sig själv. :D

lördag 16 oktober 2010

Pyssla tillsammans


















Denna bok har jag beställt på Adlibris för några dagar sedan, Pyssla tillsammans av Ingela Jonasson och jag toklängtar tills den dimper ner i brevlådan.
Jag och barnen älskar att pyssla och jag håller alltid ögonen öppna på nya pyssel. Ikväll så googlade jag på pyssel för barn och hamnade på en blogg och där blev jag fast i flera timmar. Underbara tips på pyssel och annat matnyttigt. Här hittar du bloggen, Förskoleburken heter den.
I morgon är det jag och barnen och kanske även maken som plockar fram saxar,papper, lim, pennor och annat som behövs för det vi ska pyssla med. Halloween är på ingående så det kanske blir haloweentema på pysslet. Längtar...

fredag 15 oktober 2010

Jag vill, därför gör jag

Det är så mycket jag skulle vilja göra och så gör jag dem inte. Dumt är bara förnamnet. Jag vill gå på föreläsningar, bio, konsert, utställningar osv, men inte blir det ofta av inte. Igårkväll överraskade maken mig med att föreslå ett konsertbesök i grannstaden. Jippi, vad glad jag blev!
Om några veckor ska vi gå och se Bo Kaspers Orkester och det ska bli riktigt skoj. Jag och Bo Kaspers Orkester har ett på och av förhållande, ibland gillar jag dom och ibland blir jag less. Hur som haver ska det bli urkul att få åka iväg och göra nåognting annat än att packa gympapåsar, komma ihåg skolfrukten, plugga och vika tvätt. ;)
Biljetterna är bokade och halva nöjet nu är att få längta.....

onsdag 13 oktober 2010

Halleluja moment




Vilken underbar upplevelse jag hade igår kväll! Är det så här det kan vara att gå till frisören? Det blev ett riktigt halleluja- moment.
Först fick jag sätta mig i stolen och hon tittade och kände på mitt hår och jag frågade henne vad hon skulle vilja klippa. Hon frågade en massa frågor och sen var vi överens om frisyren. Sen tvättade hon mitt hår och gav mig en låååång huvudmassage, höll på att somna. Sen klippte hon igenom mitt hår ordentligt och hon var superproffsig. En timme var jag där och jag kände mig så gudomligt omhändertagen hela tiden. Hos min gamla frisör var jag tvättad och klippt på en halvtimme. Skillnad!
Har jag bokat en ny tid hos min nya fina? You bet!

tisdag 12 oktober 2010

Här diggas det ....




Njuuuuuuuter av min nya skiva. Den damp ner i brevlådan idag och nu snurrar den så där soul/ funkigt runt i cd spelaren och fyller rummet med välljud.

Min bok




Jag läser sakta och länge och bara njuter.
Här kan du läsa om vad den handlar om.

måndag 11 oktober 2010

Letat efter en ny

Jag har letat med ljus och lykta efter en ny. Oj som jag har letat. Den som jag var sugen att gå till finns inte längre i stan utan har flyttat så jag har letat och letat. Nu idag hittade jag en som jag fastande för. Ringde dit och fick tid i morgon kl 18.00 . Jippi!!!

söndag 10 oktober 2010

Värken som tär




Jag har värk.
I några dagar har jag haft en jeflig värk i benet, från höften-utsida lår- via knä- utsida vad och ner i ankeln.
Jag har haft benet i högläge, liniment, spikmatta, promenader, men ingenting har hjälpt. Misstänker en nerv i kläm. Eller ännu värre en propp... Nä, ingenting är svullet och jag har ingen värmeutveckling, bara ont.
Så ini jeflat ont och värken den tär.
 I dag blockerar jag ut smärtan och staplar ved med familjen. Sen blir det konsert med barnen.

fredag 8 oktober 2010

Happy freedag

Happy freeday!
Eller happy friday kanske. Fri eller fre-dag. Själv pluggar jag lite sporadiskt och surfar lite emellanåt och snart är det lunch. Jag finner alla ursäkter som finns på jorden att inte plugga idag. Kanske skulle jag lyssna på kroppen och ta lite ledigt. Det kan väl aldrig vara bra att tvinga sig själv att plugga? *ler* .
Kanske lägger jag mig och läser på min braiga bok under lunchen? Japp så får det bli!


torsdag 7 oktober 2010

Gillar att överraska...




Jag gillar att överraska mina barn (och min man med, fast idag blir det barnöverraskning). Det kanske beror på att jag själv älskar att bli överraskad *ler*.
Idag när jag var på ICA och handlade såg jag en hel uppsjö av målarböcker och mitt öga fick syn på en mycket speciell målarbok. Toy story 3!
Min son formligen avgudar Buzz Lightyear eller Buss Lajtning som sonen säger. Målarboken fick slinka ner i påsen och till dottern köpte jag en målarbok med Pippi Långstrump och vänner. Jag tror nog att jag kommer att ha två glada barn i eftermiddag och även en glad mamma... :D

tisdag 5 oktober 2010

I det sista regnet

Idag fick jag denna bok i brevlådan, I det sista regnet av Janesh Vaidya, och jag kunde inte låta den ligga och vänta tills säng-gående-läsning. Jag hade en känsla i magen att jag bara måste börja läsa i den på en gång. Vilken härlig bok! Jag har inte hunnit så långt, men den slår ann en ton i min själ som gör att jag får en feelgood-känsla.

Vig?




Så här vig tänker jag vara när jag blir pensionär!
Hm, bäst och sätta igång och träna och stretcha då... Först en promenad i det murriga höstvädret sen lite bensprattel på det.

lördag 2 oktober 2010

Som bomull runt min själ

Det är någonting speciellt med ved. Jag känner mig aldrig så nära naturen som när vi arbetar med ved. I dag sågade maken med motorsågen, jag klöv med vedklyven och så staplade vi veden i vedboden. Jag blir varm i hjärtat när jag hanterar ved. Vet inte vad det är men jag tycker om att klyva och stapla. Att göra ett vedlager där man kan hämta hela vintern lång. Kaminen ger oss behaglig mysvärme i vardagsrummet och själen mår gott. En tänd brasa i kaminen är som bomull runt min själ.

fredag 1 oktober 2010

Finnes: en husbrännare..

... Sökes: en elektriker.
Som en liten uppdatering så kan jag bara säga att det var inte mycket jag kunde göra åt propp/el-problemet. Vi var tvungna att ringa in en elektriker för det hade brunnit i kontakten. " Tur att ni hade märkesgrejer för hade ni köpt väggkontakt på Biltema hade det börjat brinna i väggen": sa elektrikern. Jag har sån respekt för eld och är så försiktig med var jag tänder stearinljus och lämnar aldrig ljus. Ångest. Tanken på att huset kunde ha brunnit. Gahhhhhh!
Nu gick det ju bra och tvättmaskin OCH torktumlare gick för fulla muggar igår.
Att ha en fungerande tvättmaskin är ju nästan bättre än sex hahahah