torsdag 29 juli 2010

Grön ärtsoppa med mynta och parmesan + örtbröd














Bakar bröd till middagen och förbereder en grön ärtsoppa.

Recept:

GRÖN ÄRTSOPPA MED MYNTA, PARMESAN OCH OLIVOLJA
4 port

5 scharlottenlökar
2 msk olivolja
1 liter grönsaksbuljong
500 g gröna ärtor
2 kvistar mynta
örtsalt
1 dl parmesanost, finriven
½ dl olivolja

Finhacka lök och fräs i oljan och slå på buljongen. Koka samman i 5 min. Lägg i ärtorna och koka upp. Strimla myntabladen och rör ner i soppan. Mixa slät, smaka av med salt och peppar. Servera med parmesanost och ringla olivolja över. ( recept från Sannas matbok)

ÖRTBRÖD MED GRÄSLÖK
2 st

5 dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk socker
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
1 dl solrosfrön
13-14 dl lantvetemjöl eller vetemjöl

Värm mjölk till 37 grader. Smula jäst i bunke och lös den i mjölken. Tillsätt smör, salt , socker, gräslök, persilja, solrosfrön och det mesta av mjölet. Arbeta ihop och jäs i 1 timme.
Sätt på ugnen 250 grader. Stjälp upp degen på mjölat bord, knåda inte. Dela degen i 2 avlånga delar med vass kniv. Vrid och forma den till långa längder. Lägg på plåt och snitta med vass kniv. Jäs i 10 min. Grädda i 5 min i mitten av ugnen sänk sen till 175 grader och grädda i ytterligare 25-30 min. Låt svalna under bakduk på galler.

Inga kommentarer: